Evde Boya Yaparken Hijyen Sağlamanın Püf Noktaları
Mevsim geçişlerinde, yeni bir eve taşınırken ya da dekorasyon amacıyla duvarların ve eşyaların daha temiz ve hoş görünmesi için boya yapılır. Deformasyona uğramış duvarlar ve mobilyalar ile eskimiş kapı ve pencereler evlerde en sık boyanan bölümlerdir. Çoğu kişi bu bölümleri kendileri boyamak istediği için evimi kendim nasıl boyarım ve boya yapmadan önce evi nasıl hazırlarız diye merak eder. Boya badana yapmanın püf noktaları hakkında bilgi sahibi olanlar için evde boya yapmak oldukça kolaydır. Siz de kolay ev boyama yöntemlerini inceleyerek etkili sonuçlar elde edebilirsiniz.
Kapı ve Pencere Boyarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Eski ev kapısı boyama işleminden önce kapıların türleri ve üzerlerinde vernik olup olmadığına dikkat etmek gerekir. Vernikli kapı boyama işlemi için öncelikle yüzeydeki verniğin zımpara yardımıyla temizlenmesi gerekir. Bunun en önemli nedeni boyanın vernik üzerinde kalıcı olmasını sağlamaktır. Vernikli kapı nasıl beyaza boyanır ve kahverengi kapıyı beyaza boyama şeklinde arama yapanlar da öncelikle vernikten kurtulmaları gerektiğini görür. Aynı zamanda, pencere ve kapı üzerinde bulunan çatlakların da onarılması gerekir. Eski tip oda kapılarını yenileme işlemi için rulo, fırça ya da basınç tabancası kullanmak mümkündür.
Günümüzde sıklıkla kullanılan panel kapılar da boyanabilir. Amerikan kapı olarak da bilinen panel kapı boyama teknikleri sayesinde hijyenik bir şekilde boyama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Kapı kollarının ve aksesuarların üzerini kapattıktan sonra kabarmış bölümler varsa raspa uygulamak gerekir. Ardından birkaç kat boya uygulanır. Lake kapılar nasıl boyanır diye merak edenler de birkaç kat boya uygulamaları gerektiğini görür.
Ahşap kapı pencere boyama işleminde ise dikkat edilmesi gereken noktaların başında astar kullanmak gelir. Özellikle koyu renkli kapılarda astar kullanarak beyaz gibi açık renkli boyaları uygulayabilirsiniz.
Evde kapı boyamak bazı durumlarda çok etkin olmayabilir. PVC pencereler, demir ve alüminyum kapılar ve ahşap yüzeylerde boyanın kalıcı olması zordur. Bu nedenle işlemden önce astar boya kullanmak önemlidir. Çabuk kuruyan ve zorlu hava koşullarına karşı direnç gösteren Caparol Astarix bu yüzeyler için ideal bir boya astarıdır. Su ya da solvent bazlı boyalarla kullanılabilen Caparol Astarix etkin ve kalıcı çözüm sağlar.
Duvar Boyarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Salon, oturma odası, yatak odası ve mutfak gibi evlerin farklı bölümlerinde hem yenileme hem de dekorasyon çalışmaları için boya yapılır. Evde kendileri boya yapmak isteyenler eşyalı evde boya nasıl yapılır ve iz bırakmadan boya nasıl yapılır merak eder. Hijyenik bir boya işlemi için öncelikle odadaki küçük eşyaları başka bir odaya taşımak, büyük eşyaları ise duvardan uzaklaştırmak gerekir. Duvar boyarken dikkat edilmesi gerekenler arasında zeminin de temiz tutulması bulunur. Bunun için boyaya başlamadan önce zemine naylon branda sermek etkili bir yöntemdir.
Damlatmadan boya yapmak isteyenler ise fırça ya da rulonun etrafına birkaç kat bant sarabilir. Bu sayede hem elinize hem de zemine boyanın damlamasını önleyebilirsiniz. Duvar boyarken yaşanan sıkıntılardan biri de boyaların iz bırakmasıdır. Bu nedenle, çoğu kişi boya yaparken iz kalmaması için ne yapmalı merak eder. Tek seferde çok fazla boya uygulamamak, fırça ile duvara dikey ve düz bir çizgi çekmek ve bunu yaymak duvarlarda iz kalmasını önler.
Mobilya Boyarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Evlerinde dekorasyon yapmak ve eski mobilyalarını yenilemek isteyenler ahşap eşyalarına da sıklıkla boya uygular. Mobilyalara boya yaparken dikkat edilmesi gerekenler arasında boya yapılacak alanın temiz tutulması bulunur. Evlerde hijyenik şekilde boya yapmadan önce zemini ve eşyaları korumak gerekir. Bunun için zemine branda serebilir ve eşyaların üzerini kapatabilirsiniz.
Mobilyalara boya yaparken temizlik ve hijyene önem verenler işlemden sonra hemen rulo ve fırçaları yıkayabilir. Yağlı boya kalıntıları için tiner, su bazlı boyaların kalıntıları içinse su ve deterjan kullanmak da etkin yöntemler arasında bulunur.
There are no comments